Björnevi
19 september 2015
16:00

Referat: Torsby IF - Västanviks AIF

Kanonväder o mycket folk inramade den hetaste derbymatchen på 20år i området när vi gästade Björnevi för match mot Torsby. Tyvärr blev det tidigt i veckan beslutat att matchen skulle gå på konstgräset så den sista touchen för matchen saknades då konstgräsplanen är en tråkig matcharena.

Matchen blev även om vi inte är nöjda med vårt spel en dramatisk tillställning som säkert kittlade publiken ända in till sista avblåsningen och gladde vår supporterskara när matchen var slut.

Vi var det lite bättre laget i början och fick ett tidigt ledningsmål när Dusan snappade upp ett blindpass i sidled i deras bakre regioner o fri med målisen avslutade han säkert genom att rulla bollen på sidan av målisen i nät.
Detta felpass tror jag man till viss del kan skylla på arenan för det är jättesvårt i snabba lägen se skillnad på spelare när man har publiken stående så nära linjen o i dess mängder som det var idag.
Nu trodde man kanske att vi skulle börja rulla på ännu bättre men det blev istället tvärtom så ju längre halvleken pågick desto mer fick tif att säga till om.
De var hetare och framförallt vann de nästan alla andrabollar på mitten vilket sen pågick hela matchen.
De skapade dock inte så många giftiga lägen utan det var på fasta situationer de oroade mest.
Vi skapade heller inte så mycket utan det var mest ett ställningskrig centralt med förvånadsvärt många felpass vilket konstgräset snabba yta kan vara orsaken till.
I den 32.a minuten kom en situation som satte ner spelglädjen sista delen av halvleken när en Tifanfallare i friläge krockade med Branco som fick en rejäl smäll i bröstet o fick stora problem att få luft.
Efter en lång stund kunde han trot sallt fortsätta matchen med stora smärtor men resten av halvleken blev lite avslagen.
Även Per L fick en smäll i en närkamp så han var tvungen att gå av.

Vi kände i paus att vi var nöjda med ledningen men att det fanns en hel del i spelet som inte var bra.

Även i början av andra kändes spelet lite avslaget och inget av lagen skapade något större att skriva om innan matchens snackis kom efter 57min.
Det var en vänsterhörna från Torsby som seglar ner vid bakre stolpen o studsar ut. Tifanhängarna skriker på mål men ingen signal kommer utan spelet går vidare tills nästa avblåsning då Domare springer till linjemannan för konsultation. Den var hårt ansatt av närgången publik och efter långt prat dömdes det helt plötsligt mål två minuter efter situationen var. Det kanske var rätt med mål men konstigt att linjedomaren friar när händelsen sker men ändrar sig efter några minuter utan att kunna se en repris på det hela.
Detta kändes som en grej som skulle kunna vända matchen och de fick mer enegri efter målet och var det bättre laget tack vare bättre löpvilja o mer kämpatag.
Nu kändes det som att vi skulle vara glada om vi först o främst kunde få med oss en jätteviktig poäng då vi visste att Strömtorp förlorat.

Torsby hade som sagt ett litet spelövertag nu men de hade liksom oss svårt att vaska fram några jättelägen utan det var som en sumobrottarkamp där de står o kämpar mitt på mattan.
Vi har dock ett lag som är giftiga offensivt hur än spelet ser ut och det fick vi se efter 73min när Igor får en fin boll centralt i straffområdet och blir nersparkad o vi ropar på straff men ingen signal från domaren. Bollen studsar dock till Dusan som distinkt trycker in bollen och ett jättekramkalas utbryter på vaifsidan av planen.
Då jag med vetskap om Strömtorps förlust visste att en pinne vore guld kändes det otroligt gött med detta mål då två tifmål sista 20 inte borde få ske sett till hur målchanserna varit tidigare.
Tyvärr fick denna glädje bara vara i 3minuter då Tif lite enkelt fick komma till ett bra inläggsläge på sin vänsterkant och när våra mittbackar var på äventyr blev det en enkel sak för en helt fristående anfallare att bredsida in bollen i öppet mål.
Nu fick naturligtvis torsbyspelarna ny energi medans vår energi gick åt andra hållet och nu satte naturligtvis de in en riktig tokoffensiv då seger skulle ge dom en härlig chans till att ta kvalplatsen.

Deras offensiv gjorde naturligtvis att det blev lite blottor bakåt och vi kom nu fram i fler lägen än på hela matchen förrut men vi var inte tillräckligt koncentrerade för att utnyttja dessa utan tog felbeslut när vi kunde fått jättelägen.
Tif fick ett jätteläge att avgöra efter ca 85min när deras ymf fick öppet mål i högerläge men bollen gick en bra bit utanför.
Det blev istället de gulsvarta som fick sista ordet efter ett fint anfall där vi efter lite bolltrillande på mitten fick loss Djuka med bollen rättvänd. Han hittade ut med bollen till Anton på högerkanten och han tog sig runt sin back innan han slog in en fin boll centralt. Vem dyker då upp där om inte den notoriske målskytten Igor och han kan ta emot bollen i hård fight med mittbackarna innan han sliter sig lös o enkelt rullar in det matchavgörande målet.
Tre minuter kvar som av nån anledning blev fem svettiga minuter innan man kunde skrika ut sin glädje även om känslan en stund senare mest var lättnad istället för euforisk glädje.

Vi måste idag ge vår målis Branco ett jättetack för sin prestation som trots jättesmällen i första halvlek fullföljer matchen trots stora smärtor vid varje ingripande.
Att han sen fick en tjuvsmäll i slutminuterna när han trots sina smärtor störtdök o räddade bollen framför fötterna på en anstormande spelare som trots gott om tid att hoppa över släpade ena skon rakt i ansiktet på honom tycker man är riktigt onödigt o låg nivå.

Vi har nu skaffat oss ett fantastiskt läge att ta hem serien men alla vi som varit med om detta vet att sista bollen är svårast att slå in så ödmjukhet o koncentration är ledorden denna vecka.
Hoppas dock att Granevik är överfull av publik kommande Lördag för ju bättre publikstöd vi har desto större är chansen att vi kan gå iland med en prestation som vi inte kunde drömma om för ett par år sen.

Matchfakta: 3-2 (1-0)

1-0 6min Dusan Han snappar upp ett felpass och sätter bollen dösäkert
40min Philip in Per ut
1-1 57min Hörna som efter lite palaver döms som mål
72min Marco in Tobbe ut
2-1 73min Dusan Igor får bra läge men blir fälld men bollen går till Dusan som trycker in den.
2-2 76min Inlägg från vår högerkant som når helt omarkerad anfallare centralt
78min Anton in Dusan ut
3-2 89min Igor (Anton) Fin boll av Djuka ut till Anton som slår bra inlägg till Igor o han sliter sig loss innan han rullar in bollen.